כף הרגל היא אחד האזורים בגוף האדם שמתמודדים עם הכי הרבה עומס ביומיום, מכיוון שכפות הרגליים בעצם סוחבות את כל משקל הגוף בזמן עמידה, הליכה וריצה. בעקבות העומסים ומאחר שכפות הרגליים פעילות כמעט רוב היום ללא הפסקה, הן חשופות לפגיעות ולכאבים רבים מסיבות שונות.
אז מהן הסיבות העיקריות שיכולות לגרום לכאב בכף הרגל, ואיך מתמודדים עם כל אחת מהן?
עשו עכשיו Like ליד-זהב בפייסבוק, וקבלו את העדכונים הכי חמים!
דורבן בכף הרגל
דורבן, או בשמו המקצועי: דלקת בחיתולית הכפית, הוא אחת הסיבות השכיחות ביותר לכאבים בכף הרגל. חיתולית הכפית היא רצועה הנמתחת לאורך כל כף הרגל. היא מחברת בין עצם העקב אל כל אחת מאצבעות הרגל. דורבן הוא מצב של דלקת ברצועה זו, ולרוב היא מופיעה באזור העקב.
דורבן נגרם בעיקר בשל עומס יתר, ולכן הוא נפוץ במיוחד בקרב ספורטאים ורקדנים, וכן בקרב עובדים שנדרשים לעמוד זמן ממושך, כגון מלצרים ומורים. גורמים שיכולים לגרום להופעה של הדלקת הם: עודף משקל, נעילת נעליים לא נוחות ומתאימות, ריצה ממושכת על משטחים קשיחים, פעילות גופנית חדשה או הגברת המאמץ במסגרת אימוני כושר ועוד.
איך מתמודדים ומטפלים?
מאחר שדורבן נגרם בעיקר בעקבות עומס, רצוי קודם כל לתת מנוחה לכפות הרגליים. זה אומר להמעיט בהליכות ארוכות, ריצה, קפיצות וריקודים.
כדאי לעבור לנעליים נוחות ורכות, שיעזרו בהפחתת העומס על הרגליים. לוותר כמובן על נעלי העקב, ויפה שעה אחת קודם. מדרסים רכים יכולים גם-כן להקל על הכאבים, בעיקר אלה העשויים מסיליקון ורכים מאוד באזור העקב.
מומלץ לבצע בעדינות מתיחות של השרירים והגידים בכף הרגל, להניח קומפרסים של קרח באזור העקב, וכמובן לקבל טיפול של עיסוי כפות רגליים אצל מעסה מקצועי/ת.
במקרים חמורים אפשר לטפל בדורבן בטיפולים תרופתיים או זריקות, ובכל מקרה יש לקבל ייעוץ רפואי מקצועי.
נקע בקרסול
נקע הוא פגיעה ברצועה מפרקית. נקע בקרסול הוא גורם נפוץ לכאבים, ונגרם כאשר מפרק הקרסול עובר את טווח התנועה הנורמלי שלו, בדרך כלל בעקבות "סיבוב" של כף הרגל, דריכה לא נכונה, נחיתה לא טובה לאחר קפיצה או דריכה על משטח לא יציב. לכן נקע בקרסול נפוץ בקרב ספורטאים, בעיקר חובבנים, אך יכול לקרות לכל אחד ברגע קטן של חוסר תשומת לב.
איך מתמודדים ומטפלים?
ברגע היווצרות נקע מכל סיבה שהיא, הטיפול המיידי המומלץ הוא קירור של אזור הקרסול. יש לקרר את הקרסול בעזרת קוביות קרח עטופות בבד כלשהו (לא ישירות על העור).
אם לא ניתן לקרר את האזור באופן מיידי, כדאי להשאיר את הנעל על הרגל, לחזק את קשירת השרוכים, ולהגיע למקום שניתן לקרר בו את אזור הפציעה. לאחר הקירור יש לחבוש את האזור, עדיף בתחבושת אלסטית, ולפנות להיבדק במרפאה להמשך טיפול מקצועי. גם פה, מנוחה היא שם המשחק לאחר הפציעה.
פלטפוס
כף רגל שטוחה - מצב בו הקשת לאורך כף הרגל היא שטוחה, ובעצם כבר לא נראית כל כך כמו קשת. תפקידיה העיקריים של הקשת האורכית הם לשמור על גמישות כף הרגל ולחלק את משקל הגוף לכל חלקיה. כאשר היא שטוחה, היא לא מבצעת את תפקידה כראוי, וגורמת מסיבות שונות לכאבים בכפות הרגליים, בברכיים ואף בגב התחתון.
פלטפוס היא תופעה מולדת, וכ-15% מהאנשים בעולם סובלים ממנה.
איך מתמודדים ומטפלים?
מכיוון שהתופעה היא מולדת ובעצם נובעת ממבנה כף הרגל, אין יותר מדי איך לפתור אותה, וניתן לחיות איתה בלי בעיות מיוחדות. דרך ההתמודדות העיקרית עם פלטפוס היא מדרסים לנעל, שעוזרים בחילוק העומס על כף הרגל ומקלים על הסימפטומים.
עומס זמני ועייפות
כאבים בכפות הרגליים נגרמים פעמים רבות מיד לאחר הליכה או עמידה ממושכות. במקרים כאלה הכאב הוא זמני וכמובן יעבור לאחר מנוחה. מקורם של כאבים כאלה הוא לרוב דווקא בשרירי השוק ("התאומים"), שמקרינים לכף הרגל.
איך מתמודדים ומטפלים?
שיטה לעיסוי שריר התאומים לאחר הליכה ממושכת ניתן לראות בסרטון הבא:
אורח חיים וסיבות שונות
סיבות נוספות לכאבים בכפות הרגליים הן דלקות שונות בגידים או במפרקים באזור, בצקות, שברי מאמץ, ועוד.
כאבים יכולים להיגרם גם מאורח חיים לקוי, כגון נעילת נעליים לא נוחות ולא מתאימות (שוב נמליץ בחום לוותר על נעלי העקב), ביצוע פעילות גופנית בצורה לא נכונה, חוסר בפעילות גופנית, או מחלות שונות.
קודם כל מומלץ לא להעמיס על כפות הרגליים כאשר אין צורך, ולתת להן לנוח מדי פעם. כמו-כן, כדאי לבקר אצל מעסה מוסמך לטיפול תקופתי בעיסוי כף הרגל או רפלקסולוגיה, להפגת מתחים ושחרור לחצים מכפות הרגליים, אתם גם תיהנו מזה על הדרך.
הנאמר במאמר זה הינו המלצה בלבד, ובמקרים של כאבים בכף הרגל יש להיוועץ ברופא מומחה.