תנוחות שינה מומלצות, ולמה שינה על הבטן ממש לא

hvor hurtigt virker amlodipin

amlodipin

בין אם נרצה ובין אם לא, כמעט שליש מהחיים שלנו אנחנו מעבירים בשינה. שנת הלילה משפיעה רבות על היום שלנו אחריה, גם מבחינת תפקוד ועייפות, וגם מבחינת כאבים שונים שיכולים לצוץ בעקבות שינה לא טובה או תנוחה לא נכונה. הפרמטרים המשפיעים על איכות השינה הם, בין היתר, רעשים, תאורה, משך השינה, איכות המזרן וכמובן התנוחה בה אנחנו ישנים.


שינה על הצד - מומלצת
 
רוצים להיות מעודכנים על מאמרים חדשים? עשו עכשיו Like ליד-זהב בפייסבוק!

תנוחות השינה מחולקות לשלוש קבוצות עיקריות - שינה על הבטן, על הגב ועל הצד. כמובן שלכל תנוחה יש את היתרונות והחסרונות שלה, אך שתיים מומלצות יותר, והשלישית ממש לא.


שינה על הבטן - ממש לא כדאי

שינה על הבטן אמנם הכי נוחה לרוב האנשים, אך היא התנוחה הכי גרועה. ראשית, הצואר לא יכול להיות ישר, אחרת ניחנק עם הפרצוף בתוך הכרית. גם העיקול של עמוד השדרה באזור הגב התחתון מתיישר, מכיוון שהאגן נצמד למזרן ולא נשאר באוויר. כך נוצר לחץ על עמוד השדרה בצואר ובגב התחתון. כמו בשינה על הצד, גם בשינה על הבטן עור הפנים לא נושם במהלך הלילה, ומופעלים לחצים על האיברים הפנימיים.

היתרון הבולט היחיד של שינה על הבטן הוא שתנוחה זו מונעת נחירות ודום נשימה.

אם אתם בכל זאת לא מסוגלים להירדם בתנוחה אחרת, שימו כרית קטנה מתחת לאגן, על-מנת לשמור עליו גבוה מהמזרן, ולשמור על העיקול הטבעי של עמוד השדרה באזור הגב התחתון. כך תמנעו כאבי גב תחתון בבוקר ובמהלך היום.


שינה על הצד - מומלצת

שינה על הצד, ושינה בתנוחת העובר בפרט, היא מהתנוחות הנפוצות ביותר. התנוחה מונעת בעיות נשימה, צרבות ובעיות עיכול. גם בשינה על הצד מופעלים מינימום לחצים על הגב, וגם תנוחה זו טובה לאלה הסובלים מכאבי גב תחתון. אך כדי למנוע התעקמות של הצואר במהלך הלילה, יש לישון עם כרית נוחה ומתאימה שתתמוך בראש ובצואר בצורה טובה.
שינה על הצד נוחה ומומלצת בעיקר לנשים בהריון, משום שהיא משפרת את פעילות מחזור הדם לאם ולתינוק, ולא מפעילה לחצים על הגב התחתון, אשר רגיש במיוחד בזמן הריון.

מצד שני, בעת שינה על הצד מופעלים לחצים על האיברים הפנימיים, וכן על הכתף ועל היד שעליהן אנחנו נשענים. לחץ זה פוגע בזרימה התקינה של הדם לכתף וליד, ולכן אנשים רבים שישנים על הצד מתעוררים עם תחושת נימול או עקצוץ בכתף, ואף כאבים. כמו-כן, התנוחה פחות מומלצת לעור הפנים מכיוון שהוא "דבוק" לכרית לאורך כל הלילה, ולכן יכול לגרום לקמטים.

אם אתם בוחרים לישון על הצד, מומלץ להניח כרית עבה בין הברכיים, כדי למנוע את ההיצמדות הלא-טבעית שלהן אחת לשניה, וכן למנוע את תנועת הסיבוב וה"סחיטה" שמקבל עמוד השדרה בגלל שהברך שנמצאת למעלה נמשכת כלפי מטה ומושכת איתה את האגן והגב התחתון.


שינה על הגב - המומלצת ביותר

רבים טוענים ששינה על הגב לא נוחה להם ומפריעה להם להירדם. מה שהם לא יודעים זה שהם מפספסים את כל היתרונות והמעלות של התנוחה הזו.

שינה על הגב מומלצת בגלל מספר סיבות. דבר ראשון, בתנוחה זו, עמוד השדרה נמצא במצב אופטימלי, ללא לחצים או עיוותים, ושומר על צורתו ועל שלושת הקימורים העיקריים שבו - בגב התחתון, בשכמות ובצואר. כשהגב והצואר ישרים, אנחנו מונעים כאבים מיותרים בגב התחתון ובצואר. כמו-כן, בעת שינה על הגב לא מופעל לחץ על האיברים הפנימיים (הלב, הריאות, הכבד וכו').
בנוסף, שינה על הגב מפחיתה צרבות ובעיות עיכול, מכיוון שהראש למעלה והקיבה למטה, ולכן יש פחות סיכוי לעלייה של חומצה או מזון. יתרון נוסף הוא יתרון קוסמטי - עור הפנים לא נמצא דחוס בתוך הכרית במשך כל הלילה ויכול "לנשום".

למרות היתרונות הרבים, אנשים שישנים על הגב סובלים יותר מנחירות ובעיות נשימה במהלך הלילה. זאת משום שחוקי הפיזיקה גורמים לבסיס הלשון לצנוח אל קנה הנשימה. לכן, אם ידועה לכם בעיית נשימה, כדאי להתייעץ עם רופא בנוגע לתנוחה זו.

לשדרוג השינה ולשיפור עוד יותר של תמיכה בגב התחתון, ניתן להוסיף כרית קטנה מתחת לברכיים.



בסופו של יום, כל אחד נרדם בצורה ובתנוחה שהכי נוחות לו. אם שינה על הבטן היא התנוחה שגורמת לשינה שלכם להיות הכי טובה, תישנו על הבטן! אבל אם אתם סובלים בבוקר או במהלך היום מכאבי גב או כאבים אחרים בגוף, תבדקו אם אפשר למנוע את זה בקלות בעזרת שינוי פשוט של תנוחת השינה שלכם.

התעוררתם עם כאבי גב? חפשו את המעסה הקרוב לביתכם >>

 
 
 
המגזין | הצטרפות ליד-זהב